OM KORTSPELET KLIMATKOLL

Orsakar en flygresa till New York mer klimatpåverkan än att äta en bit nötkött om dagen i ett år? Orsakar en köksrenovering mer än flygresan? Kortspelet Klimatkoll hjälper spelarna att förstå hur val vi gör i vardagen påverkar klimatet. Spelet garanterar livliga diskussioner och aha-upplevelser! En omgång kan spelas på en kvart av två eller fler spelare över 12 år. Uppskattningarna av klimatpåverkan i spelet baseras på beräkningar av forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.


BERÄKNINGAR


INSTRUKTIONSVIDEO


REGELARK


KÖP SPELET

Kortspelet Klimatkoll ges ut av Klimatkoll Guldheden AB.

FORMGIVNING

Tina Damgaard

ILLUSTRATION

Hillevi Duus

BERÄKNINGAR


VÄXTHUSGASER


KORTENS BERÄKNINGAR

SKOLA

Tusentals elever har redan spelat Klimatkoll och hundratals lärare använder det idag i undervisningen. Spelet är uppskattat av både lärare och elever, eftersom det på ett lustfyllt och engagerande sätt bidrar till ökad kunskap om klimat, livsstil och hållbar konsumtion. Dessutom stimulerar det elevernas reflektion och fungerar som en bra utgångspunkt för viktiga samtal om ansvar och beteende. På så sätt bidrar det till att uppfylla många viktiga lärandemål. Och så är det roligt att spela! 

”Det är kul o lärorikt samtidigt”, och “Det är typ som att man blir lurad att lära sig, liksom!” är några av de kommentarer vi fått från elever. 


LÄS MER HÄR

LÄRARMATERIAL

Här kan du som lärare ladda ner filer som hjälper dig att använda kortspelet Klimatkoll i din undervisning. Vi kommer att fylla på med mer material för fler ämnen med tiden.


LÄRARMATERIAL

OM OSS

Kortspelet Klimatkoll ges ut av Klimatkoll Guldheden AB (559145-0399). Vår verksamhet består av att utveckla, producera och ge ut olika versioner av Klimatkoll, samt skapa material och aktiviteter kopplat till spelet. Syftet med vårt arbete är att skapa en lärorik och rolig upplevelse som väcker engagemang och samtal kring hur mycket olika vardagsaktiviteter påverkar klimatet och klimatrelaterade frågor.

Klimatkoll Guldheden AB ägs av Jonas Karlén (ordf.), Erik Sterner, David Andersson och Stefan Wirsenius.​

Teamet som arbetar med Klimatkolls Formas-finansierade skolsatsning består av Erik Sterner (projektledare), Maja Andersson, Maria Nordborg, Dennis Olsson och Yrsa Dahlman.

Hittills har vi, förutom kortspelet Klimatkoll, gett ut följande versioner:

Climate Call (engelsk version)

Klimasjekken (norsk version) 

KONTAKT


hej@kortspeletklimatkoll.se
STORY

Historien om kortspelet Klimatkoll börjar på adressen Doktor Bex gata 5 i Guldheden i Göteborg 2009. Där och då flyttar nämligen David Andersson in hos dåvarande fotbollstränaren Jonas Karlén. David får ganska snart anställning som doktorand på institutionen för energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola, där han börjar forska om hållbar konsumtion. David och Jonas blir nära vänner och styr bland annat upp amatörbaren Guldhedens biblioteksbar där Jonas blandar cocktails och David grillar varma mackor. Dessutom väcker David Jonas klimatsamvete genom att ständigt påpeka när han duschar för länge, glömmer att släcka lampan eller äter kött till middag.

– Energi! säger David.

– Okej! säger Jonas.

I slutet av 2016, alltså sju år efter att David har väckt Jonas klimatsamvete, går Jonas universitetskursen Spel och simuleringar som redskap för lärande vid Göteborgs universitet. På introduktionen får han idén om ett kortspel där spelaren placerar olika aktiviteter på en linje, ordnad efter hur stor klimatpåverkan de har. Han berättar om idén för David, som går igång. En enkel prototyp tas fram och spelas vid ett lunchseminarium på Institutionen för energi och miljö på Chalmers. Såväl doktorander som professorer blir lyriska över spelet. Framförallt blir Davids två kollegor Erik Sterner, en driven idéspruta med brinnande intresse för pedagogik och klimatfysik, och Stefan Wirsenius, världsledande forskare på klimatpåverkan från livsmedel och markanvändning, intresserade och de båda blir engagerade i utvecklingen av spelet. En utvecklad prototyp tas fram och används vid ett antal studiebesök för högstadie- och gymnasieelever, som David anordnar. Även eleverna och deras lärare gillar spelet och David, Jonas, Erik och Stefan går ihop för att bilda bolaget Klimatkoll Guldheden AB, med syfte att sprida spelet till en större publik.