Två av nyckelpersonerna bakom Klimatkoll – medgrundaren Erik Sterner och verksamhetsledaren Kalle Sterner Isaksson – har utnämnts till ambassadörer för European Climate Pact, ett EU-initiativ som samlar personer och organisationer som vill inspirera till klimathandling och visa vägen mot en hållbar framtid. Deras ambassadörskap är både ett erkännande av det arbete som Klimatkoll gjort de senaste åren, och en möjlighet att nå ut ännu bredare med spelets positiva budskap.
Vad är European Climate Pact?
European Climate Pact är en del av EU:s Green Deal och syftar till att engagera medborgare, företag, organisationer och myndigheter i klimatarbetet. Ambassadörerna fungerar som inspiratörer, kunskapsförmedlare och brobyggare – de lyfter goda exempel, för dialoger och hjälper fler att ta klimatsmarta steg i sin vardag eller verksamhet. I Sverige samordnas Climate Pact av nätverket Klimatkommunerna, och bland ambassadörerna finns lärare, forskare, företagare och engagerade medborgare från hela Europa.
Utnämnandet ett erkännande av Klimatkolls arbete
Att Erik och Kalle har utnämnts till Climate Pact Ambassadörer är ett kvitto på det engagemang de visat genom Klimatkoll – vårt forskningsbaserade kortspel som med enkla medel väcker viktiga samtal om klimatet. Genom att sprida kunskap på ett tillgängligt, konkret och ofta roligt sätt, har Klimatkoll nått tiotusentals personer både i Sverige och internationellt. Spelet finns nu på över 12 språk!
– Vi ser det som ett kvitto på den kraft som finns i positiva berättelser och engagerande metoder. Med Klimatkoll vill vi visa att klimatarbete inte bara handlar om uppoffringar, utan också om möjligheter och gemenskap, säger Kalle.
För Eriks del har även hans arbete inom miljöekonomi vid forskarnätverket Environment for Development (EfD) vid Handelshögskolan i Göteborg spelat en roll för utnämnandet. Men i centrum för ambassadörskapet står Klimatkoll – och viljan att inspirera till handling, skapa hopp och främja en djupare förståelse för hållbarhetsutmaningar och -lösningar.
Klimatkoll i Bryssel och andra Climate Pact-sammanhang
Erik och Kalle har redan varit aktiva i sina uppdrag som Climate Pact Ambassadörer. Under ett event i Bryssel i mars 2025, där ambassadörer från hela Europa samlades, fick Klimatkoll stort genomslag. Kortleken visades upp av Janneke de Vries från World Resources Institute under en paneldiskussion (se bild), och flera deltagare uttryckte intresse för att sprida spelet till sina länder!
Tillsammans med Linda Zuze (på bild) från organisationen Green Liberty, som vi samarbetar med inom ramen för ETIP-projektet, och initiativet Climate Fresk genomfördes också ett speltillfälle där deltagarna fick testa Klimatkoll och lära sig mer om hur spelet bygger på forskning och utvärdering. Responsen var mycket positiv – flera uttryckte vilja att översätta spelet och använda det i sina egna nätverk.
Läs mer om ETIP-projektet här och vår satsning på klimatutbildning i Europa
Representanter från Climate Fresk berättade om deras Climate Fresk Workshop som går ut på att visualisera och förstå klimatförändringarnas orsaker och konsekvenser genom ett vetenskapsbaserat kortspel, baserat på IPCC:s rapporter.
Exempel på engagemang i Sverige
Som Climate Pact Ambassadörer har Kalle och Erik även lyft Klimatkoll i svenska sammanhang. På Frihamnsdagarna i Göteborg i augusti 2024 deltog Klimatkoll tillsammans med Klimatkommunerna. På plats på Mobilitetstorget spelade vi Klimatkoll tillsammans med besökarna, däribland gymnasieelever, delade ut gratis kortlekar och samtalade med besökarna om framtidens hållbara stad.
Kalle spelade även in en podd inom ramen för Climate Pact samarbetet, med rubriken ‘Förlåt för att vi pratat om fel saker!’. I podden uppmanade han till att fokusera mer på alla möjligheter som finns när vi skapar framtidens mer hållbara samhällen, och mindre på de uppoffringar vi måste göra.
Hela poddavsnittet finns att lyssna på här
Kalle har även skrivit en debattartikel tillsammans med Maria Stenström, även hon ambassadör för European Climate Pact. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten i oktober 2024, lyfter skolans avgörande roll i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. De argumenterar för att undervisning om klimat och hållbar utveckling kräver både kunskap och mod att tänka nytt – något som försvåras när stödet till lärare minskar. Artikeln är ett exempel på hur Climate Pact-samarbetet också handlar om att påverka samhällsdebatten och skapa förutsättningar för framtidens förändringsaktörer.
Hela debattartikeln finns att läsa här
Under våren 2025 fortsätter engagemanget, bland annat på Kungsbacka Outdoor Festival. Där kommer Kalle att hålla en inspirerande föreläsning med titeln “Klimatomställningen och dess fantastiska möjligheter”, där han utgår från spelets potential att väcka hopp och handlingskraft. Under presentationen kommer besökarna att få veta hur enkla och roliga kortspel kan väcka viktiga samtal om vår påverkan på omvärlden genom våra val och aktiviteter. Med positiva målbilder kommer Kalle att visa hur vi tillsammans kan forma vår omvärld på bästa möjliga sätt.
Det är fjärde året i rad som festivalen går av stapeln och med över 5000 besökare och över 60 utställare bjuds besökarna på en dag fylld av naturturism, natur, friluftsliv, äventyr och biologisk mångfald.
Mer än bara fakta – ett nytt sätt att prata om klimatet
Klimatkolls vision är att bidra till ett nytt narrativ i klimatfrågan – ett där framtiden inte skildras som ett hot, utan som något vi kan forma tillsammans. Det budskapet genomsyrar både spelet och de föreläsningar som Kalle och Erik håller i.
– Det är lätt att fastna i domedagsretoriken. Men vi försöker visa att klimatfrågan också handlar om möjligheter – om att bygga bättre, smartare och mer rättvisa samhällen. Och att förändring faktiskt kan vara rolig, säger Kalle.
I sina föreläsningar använder Kalle Kortspelet Klimatkoll och klimatquiz som interaktiva verktyg för att väcka engagemang. Med humor, personliga berättelser och ett globalt perspektiv (Kalle har bott i åtta länder och talar sex språk) skapar han en atmosfär som lockar till dialog och delaktighet.
En närmare presentation av Kalle finns här
Även Erik är en eftertraktad talare och föreläsare som ofta leder lärarutbildningar och andra typer av fortbildningar. Han är känd för sin entusiastiska och engagerande stil, där hans energi och passion tenderar att smittar av sig på deltagarna.


Vill du boka en föreläsning eller workshop?
Vi erbjuder föreläsningar, workshops och utbildningar inom klimat, miljö och hållbar utveckling – med eller utan Klimatkoll som del av konceptet. Alla insatser anpassas efter målgrupp och sammanhang. Om du vill inspirera dina kollegor, elever eller nätverk att tänka nytt kring klimatfrågan, tveka då inte att boka Erik eller Kalle som föreläsare!
Läs mer om vilka event vi erbjuder och hur du kan boka oss här!