Hoppa till innehåll

KLIMATKOLL I MEDIA

Här har vi samlat artiklar om Klimatkoll som publicerats i olika magasin, tidningar och nyhetsbrev.
Klicka på länkarna för att läsa mer!

Matsmart tar in Kortspelet Klimatkoll i sortiment

Livets Goda: "Matsmart tar in Kortspelet Klimatkoll"

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Nu har e-handeln tagit in Kortspelet Klimatkoll i sitt sortiment, (2019-års utgåva) vilket nättidningen Livets Goda uppmärksammar.

maj 2023

Klimatkolls Erik Sterner visar var koldioxidutsläppen tar vägen - artikel i Göteborgs-Posten

Hur kommer det sig att koldioxidhalten fortsätter att öka – även när utsläppen börjat minska? Vad händer med koldioxiden som lämnar atmosfären, och vad innebär nettonollutsläpp? I artikeln reder GP ut frågorna – och tar en närmare titt på kolets kretslopp, med hjälp av en handfast demonstration av Klimatkolls Erik Sterner, även verksam som klimatpedagog och forskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

april 2023

Artikel i Göteborgs-Posten om Klimatkoll och Energikoll på temat livsstil

”Äta godis, spela dataspel och se på tv – du kan fortsätta med dina lata vanor med hyfsat gott klimatsamvete. Det finns betydligt större utsläppsbovar att ta sig an”, säger Klimatkolls Erik Sterner, som intervjuades av GP. Artikeln knyter an till IPCC senaste och mest alarmerande rapport, och undersöker hur en hållbar livsstil egentligen ser ut. Vi satte även GP:s kunskaper på prov, som klarade att rangordna de värsta utsläppsbovarna!

april 2023

Klimatkommunerna uppmärksammar Klimatkoll i nyhetsbrev

Klimatkommunerna är en förening för kommuner och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete. Föreningens övergripande syfte är att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel. I oktober 2022 uppmärksammades Klimatkoll som en av ”Månadens topp tre” i ett nyhetbrev som gick ut till alla nätverkets medlemmar. 

oktober 2022

Svenska Institutet tipsar om Klimatkoll

Sweden.se tipsade i augusti 2022 om Klimatkoll på sina sociala medier. Kontot tillhör och drivs av Svenska Institutet – en organisation som verkar för att bygga intresse och skapa förtroende för Sverige runt om i världen. Särskilt Klimatkolls skolverksamhet lyftes. Vi är stolta att figurera sida vid sida med andra fina svenska företeelse såsom kanelbullar, Nobelpriset, norrsken och ABBA!      

augusti 2022

Så kan Klimatkoll användas i teknik – lärare tipsar

I en artikel skriven av teknikläraren Camilla Segervall, lärare på Teknikprogrammet i Finspång, beskrivs hur kortspelet Klimatkoll kan användas inom undervisning inom miljö och klimat. Camilla intervjuar även Yrsa Dahlman, medarbetare på Klimatkoll, som ger fler tips på hur spelet kan användas som redskap för lärande. Artikeln är publicerad i nyhetsbrevet ’Teknikundervisning i skolan’. 

augusti 2021

Klimatkolls Erik Sterner intervjuas i Ämnesläraren

Det finns ett stort behov av engagerande läromedel som väcker viktiga samtal och nyfikenhet. Vår långsiktiga målsättning är att alla elever som går ut gymnasiet i Sverige ska ha spelat Klimatkoll”, säger Erik Sterner i intervjun. Ämnesläraren är en tidskrift för lärare i matematik, teknik & naturkunskap, och ges ut av Lärarförundet.

6 dec 2020

LMNT-nytt uppmärksammar Klimatkolls skolsatsningar

I artikeln uppmärksammas skolsatsningarna i Sverige och Norge, och att lärare kan beställa kortlekar helt kostnadsfritt inom ramen för ett Formas-finansierat projekt. Artikeln är publicerad i LMNT-nytt, en tidskrift som tillhör LMNT – en riksförening för lärare i matematik, naturvetenskap och teknik.  

1 april 2020

Intervju med Erik Sterner i magasinet Syre

I artikeln berättar Erik hur vi kan undvika att drabbas av klimatångest, och istället bli engagerade samhällsmedborgare:  ”…kunskap och verktyg är viktigt för att inte hamna i klimatångest-fällan och känna sig maktlös inför framtiden. Med en positiv attityd och med goda exempel kommer fler bli engagerade”.

8 jan 2020

Klimatkoll pryder förstasidan av LMNT-nytt!

I artikeln beskrivs hur Klimatkoll kan nå sin fulla potential som ett redskap för lärande om klimat och hållbar utveckling, och på ett så effektivt vis om möjligt fånga upp elevernas intresse och engagemang i klimatfrågan. LMNT är en riksförening för lärare i matematik, naturvetenskap och teknik.

14 oktober 2019

Kemilärarnas resurscentrum tipsar om Klimatkoll

Kemilärarnas resurscentrum, KRC, är ett nationellt resurscentrum och en satsning av Utbildningsdepartement i samarbete med Stockholms universitet. Artikeln ger förslag på lektionsupplägg med Klimatkoll inom ramen för kemiundervisning och förslag på fördjupningsuppgift i kemi som knyter an till stökiometri.  

april 2019

Artikel i den vetenskapliga tidskriften Climate Change

En artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Climate Change skriven av bland andra Erik Sterner, en av Klimatkolls grundare, visar att det finns utbredda missuppfattningar kring sambanden mellan utsläppen av växthusgaser och koncentrationen av växthusgaser i atmosfären.

16 april 2019

Svensk Byggtidning uppmärksammar Klimatkoll

– Vi funderade på hur vi bäst kunde visualisera individens klimatpåverkan, och testade att göra ett kortspel. Vi återanvände enkla spelregler från andra spel och la till vetenskapligt grundade beräkningar på klimatpåverkan, berättar Jonas Karlén, pedagog och spelutvecklare, i en artikel med titeln ”Nytt kortspel hjälper oss fatta klimatsmarta beslut”. 

8 nov 2018

Artikel om Klimatkoll i Dagens Infrastruktur

– Svenskarna släpper ut cirka 11 ton koldioxid per person och år sett till vår konsumtion, och vi behöver halvera utsläppen varje årtionde för att bidra till att ge världen en hyfsad chans att klara Parismålet. Stora förändringar krävs på kort tid, och vårt spel kan hjälpa folk att fatta rätt beslut, säger David Andersson, en av Klimatkolls grundare, i en artikel i Dagens Infrastruktur. 

4 nov 2018