Hoppa till innehåll
Hem » Klimatkoll medverkade på sprakande Klimatgala med dans, spel och debatt

Klimatkoll medverkade på sprakande Klimatgala med dans, spel och debatt

  • av

Hur kan vi ta vara på våra passioner och intressen för att göra klimatet en god gärning? Den frågan har projektet “Passion for Climate” vridit och vänt på under tre års tid. Projektet har genomförts av Twisted Feet’s förening Dance Culture DF under ledning av Denny Hulten. 

Tips och inspiration för att engagera sig för klimatet  

I oktober 2022 var det till slut dags att fira storslagen avslutning i projektet. Det gjordes med en färgsprakande, pampig och inspirerande Klimatgala med dans, musik, panelsamtal och spel. Givetvis var Klimatkoll inbjudna! 

Klimatgalan gick av stapeln på Frilagret i Göteborg, och i panelen satt bland andra Clara Lidberg från PANTER, Åsa Sandberg från Too Good To Go, Amanda Borneke från SWECO, och Erik Sterner från Klimatkoll. Panelsamtalen bjöd på livliga diskussioner om hur unga kan engagera sig för klimatet i sin vardag, om ungas klimatengagemang stort och smått, och om utmaningar och svårigheter för unga att påverka i hållbarhetsfrågor. 

Vill du inspirera unga att lära sig om klimatet?  

Clara Lidberg berättade om sitt företag PANTER som erbjuder ett smart system för återanvändbara take away-förpackningar som kan användas inom restaurangbranschen, i matbutiker och på evenemang. Åsa Sandberg, matsvinnsexpert och Sverigechef på Too Good To Go – världens största rörelse som arbetar för att minska matsvinn via en app – berättade om hur mycket mat som slängs och vad som kan göras för att motverka matsvinnet. Båda bjöd på inspirerande historier och lärdomar från verkligheten.   

Dessutom bjöd kvällen på förstklassig dans och musik av Dance Culture DF’s egna magnifika dansare. Givetvis fick deltagarna även spela Klimatkoll! 

Köp Kortspelet Klimatkoll här!

Dels spelades kortspelet i lag om fyra till sex unga med den ordinarie kortleken. Dels spelades Kortspelet Klimatkoll genom att använde de stora korten för att på så sätt kunna spela med en större grupp deltagare samtidigt. 

Vill du veta mer om Klimatkoll i stort format? 

Så här spelas Klimatkoll med stora kort

De stora korten består av en upplaga med två uppsättningar med 16 kort i varje (alltså totalt 32 kort). Varje kort är vikt som en folder där aktiviteten beskrivs på utsidan och svaret (utsläppssiffran) står på insidan. 

Köp Klimatkoll i stort format här!

Man kan spela med de stora korten genom att dela upp gruppen eller klassen i två mindre grupper med max 16 deltagare i varje grupp. Dela ut ett kort till alla deltagare och låt dem stå upp. Låt därefter deltagarna försöka placera sig på en rad, från störst till minst klimatpåverkan. När alla har placerat sig öppnas korten och alla får diskuterar hur väl de har lyckats med uppdraget!   

Ett nytt sätt att angripa klimatproblemet   

Passion for Climate är ett Arvsfondsprojekt och därmed finansierat av den Allmänna Arvsfonden. Projektet har genomförts av Twisted Feet’s förening Dance Culture DF. Syftet med projektet har varit att ta sig an problemet kring hur den unga generationen kan inspireras att påverka samhället mot en mer klimatrobust framtid tillsammans med projektets målgrupp på 13–25 år. Passion for Climate ambition har varit att brygga samman unga, skola, forskning och föreningsliv med klimatet och ungas passion som gemensam ledstjärna.

Så här vill vi skapa ett klimatlyft för svensk skola

De flesta klimatprojekt utgår från det globala problemet för att sedan engagera människor. Med projektet Passion for Climate har Dance Culture istället använt en omvänd process där de utgått från de ungas egna intressen och passioner för att via dessa tackla det globala problemet. Detta har gjorts genom att använda en trestegsprocess som gått ut på att BERÖRA och ENGAGERA unga för att sedan hjälpa dem SPRIDA sina idéer på sociala medier om hur den egna passionen kan bidra i klimatkampen.

I projektet har lärare och elever försetts med material för att kunna arbeta vidare med klimat och miljöfrågor, såväl som instruktioner för hur man själv kan använda sig av workshopens metoder. Syftet med projektet har varit att använda ungas egna engagemang för att skapa innovativa och enklare vardagslösningar som på sikt bidrar till ett hållbart samhälle.

Vill du veta mer om Passion for Climates arbete med unga? 

Passion for Climate har därmed skapat en innovativ metod som kanaliserar ungas passion mot ett högre klimatengagemang.  

Elever spelar ett pedagogiskt spel

Att engagera unga för klimatet  

Passion for Climate och Klimatkoll har mycket gemensamt i våra sätt att få unga engagerade i klimatet. Att det ska vara roligt att engagera sig är en gemensam nämnare. Passion for Climates konkreta mål i projektet har varit att:  

– Unga använder lättillgängliga sätt för att engagera sig för klimatet i sin vardag 

– Unga har ett integrerat och prioriterat klimatengagemang hos dem själva 

– Unga känner att de har möjlighet att påverka i hållbarhetsfrågor 

– Unga ser Passion for Climate som metod för att sprida sina idéer framgångsrikt för effektiv klimatpåverkan! 

Eftersom Passion for Climate och Klimatkoll har så likartad syn på saken har vi samarbetat sedan start, vilket vi är väldigt glada och stolta över! Passion for Climate har genomfört flera workshops där unga har fått spela Klimatkoll. 

Här finns en film från en workshop med Passion for Climate och Klimatkoll

Med Klimatgalan tackade Passion for Climate alla som under projektets gång har förgyllt tiden och bidragit med kärlek, glädje och grymma idéer om hur passioner har använts för klimatet! “Kvällen var också ett testamente för de metoder och resultat vi åstadkommit de senaste 3 åren. Nu kan vi blicka tillbaka och förbluffas av er kreativitet samtidigt som vi kan blicka framåt för en mer hoppfull klimatsmart värld, där ni med era passioner fortsätter inspirerar världen!”, skrev Passion for Climate i en hälsning till sina följare på Instagram efter galan. Och vi tackar också hjärtligt för ett gott samarbete under dessa år!

Vill du samarbeta med oss? Här kan du spana in och boka event